TRYTON BUSINESS HOUSE

Z Encyklopedia Gdańska
Skocz do: nawigacji, wyszukiwania

< Poprzednie Następne >
Tryton Business House, widok z Placu Solidarności
Tryton Business House, prześwit o wysokości trzech pięter pozwalający z wiaduktu Błędnik widzieć Pomnik Poległych Stoczniowców 1970
Parking w miejscu dawnej pętli autobusowej przy ul. Jana z Kolna

TRYTON BUSINESS HOUSE, ul. Jana z Kolna 11, biurowiec. Zbudowany według projektu pracowni architektonicznej Arch-Deco z Gdyni, składa się z dwóch budynków sześciopiętrowych (od strony ul. Jana z Kolna) i środkowego budynku jedenastopiętrowego (cofniętego w stronę gmachu Dyrekcji Kolei), z kondygnacją podziemną (ze względu na warunki geologiczne zrezygnowano z planowanych pierwotnie dwóch kondygnacji podziemnych). Budynki zostały połączone jednopiętrowym łącznikiem-hallem, będącym także ogólnodostępnym pasażem z przejściem w kierunku dworca Gdańsk Główny. W środkowym budynku pozostawiono prześwit o wysokości trzech pięter, poprzez który z wiaduktu Błędnik widać pomnik Poległych Stoczniowców 1970. Najwyższa wysokość (do dachu) wynosi 49 m, kubatura to 116 800 m³, powierzchnia użytkowa – 28 005 m², powierzchnia biurowa – 22 200 m²; budynek ma 262 miejsca parkingowe dla samochodów w kondygnacji podziemnej oraz 72 zadaszone stanowiska dla rowerów. Początkowo planowano zamontowanie w elewacji połaci stali kortenowskiej, która wystawiona na warunki atmosferyczne pokrywa się powłoką ochronną przypominającą rdzę (corten zastosowano na przykład w budynku Europejskiego Centrum Solidarności), ostatecznie gmach otrzymał fasadę szklaną, na szczytach aluminiową.

Inwestorem, który zakupił działkę w 2006 roku, była spółka deweloperska Echo Investment z Kielc (koszt budowy około 150 mln zł). Prace przygotowawcze podjęto w listopadzie 2013, prace ziemne (ściany szczelinowe, ekran uszczelniający wykop), rozpoczęte 9 XII 2013, prowadziła firma Keller Polska. Generalny wykonawca, firma Allcon Budownictwo, wkroczył na plac budowy w maju 2014 roku, 24 IX 2015 zawieszono wiechę (osiągnięto najwyższy punkt budowy); budowę ukończono, uzyskując pozwolenie użytkowania, w grudniu 2015. Oficjalne otwarcie gmachu nastąpiło 7 IV 2016.

Wokół biurowca inwestor zaprojektował i przebudował układ komunikacyjny, tworząc nowe skrzyżowanie z dotychczas zamkniętą ul. Czerwonych Kosynierów. Ponadto za około 20 mln zł w miejscu dawnej pętli autobusowej przy ul. Jana z Kolna wybudowano z prefabrykatów siedmiokondygnacyjny (połowa pierwszej kondygnacji poniżej poziomu ulicy) ogólnodostępny parking szkieletowy na 1130 miejsc, mający 16,5 m wysokości. Parking oddano do użytku w marcu 2015; po 18 latach od wybudowania ma przejść na własność miasta.

Osobiste
Przestrzenie nazw

Warianty
Widok
Działania
Partner Główny



Wydawca Encyklopedii Gdańska i Gedanopedii


Partner technologiczny Gedanopedii