STOWARZYSZENIE KUCHARZY POLSKICH

Z Encyklopedia Gdańska
Skocz do: nawigacji, wyszukiwania

< Poprzednie Następne >

STOWARZYSZENIE KUCHARZY POLSKICH (SKP), z siedzibą przy al. Grunwaldzkiej 131A (do 2011 roku Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski, z siedzibą przy ul. Kaplicznej 30). Organizacja obywatelska, powstała z inicjatywy kuchmistrzów Krzysztofa Szulborskiego i Andrzeja Ławniczaka, wpisana do rejestru stowarzyszeń 31 XII 2001 roku. Za cel nadrzędny SKP przyjęło promocję i rozwój regionalnej kuchni kaszubsko-pomorskiej. Od 2004 roku organizuje konkurs Mistrzostwa Polski w Potrawach z Ryb Morskich „Dorszowe Żniwa” (uczestnicy sami łowią ryby na Morzu Bałtyckim), było również współorganizatorem gdańskiego Festiwalu Dobrego Humoru, przygotowując w jego ramach Biesiadę Dobrego Humoru. W 2004 roku otrzymało Nagrodę Prezydenta Miasta Gdańska im. Lecha Bądkowskiego (zob. organizacje pozarządowe), w 2012 nagrodę główną: Bursztynowy Laur Województwa Pomorskiego w konkursie Nasze Dziedzictwo Kulinarne. W 2010 roku otworzyło Pomorską Akademię Kulinarną, wyposażoną w najnowszej generacji sprzęt gastronomiczny, gdzie każdy pomorski kucharz może zgłębiać tajniki regionalnej kuchni pomorskiej i polskiej oraz nowoczesnych technik kulinarnych. JRB

Osobiste
Przestrzenie nazw

Warianty
Widok
Działania
Partner Główny



Wydawca Encyklopedii Gdańska i Gedanopedii


Partner technologiczny Gedanopedii